Accomodatie

Het landgoed Kasteel De Schans

Het is gelegen in een fraaie, bosrijke omgeving in Belgisch Limburg op ca. 20 kilometer van Maaseik (B) en Weert (NL). Het nabijgelegen dorp Opoeteren ontleent zijn naam aan de bosbeek De Oeter, die enkele kilometers voorbij het kasteel ontspringt. De beek slingert zich over het kasteelterrein en ververst daar het water van de vijvers. Het kristalheldere water stroomt ook langs de zweethutten en biedt de deelnemers desgewenst verkoeling.

Koetshuis, Hoeve en een yurt

De accommodaties voor de cursussen liggen op het domein rond het historische kasteel. In de gebouwen De Hoeve en Het Koetshuis (foto) zijn groepsruimtes, eet- en slaapzalen. Achter de Hoeve ligt een op lichaamstemperatuur verwarmd zwembadje, waarvan de cursisten gebruik mogen maken. Op het terrein staat een yurt die zich uitstekend leent als groepsverblijf. We beschikken over een gratis WIFI netwerk voor onze gasten.


Vegetarische keuken

Tijdens de cursussen verzorgen de koks hun als Bourgondisch bekend staande maaltijden. Hun vaardigheden zijn, net als onze accommodaties, voor verhuur beschikbaar. Voor verhuur van accomodatie zijn er diverse mogelijkheden. Wil je weten of er ruimte beschikbaar is en/of een offerte aanvragen, stuur dan een mail.

Geschiedenis

Het kasteel zelf wordt sinds 1994 bewoond door een woongemeenschap, waarvan ook diverse trainers deel uitmaken. Het werd rond 1540 gebouwd door Philips de Montmorency, beter bekend als de erfgraaf van Hoorne. In 1568 werd hij samen met de Graaf van Egmont op de Grote Markt in Brussel onthoofd. Hij was een invloedrijk man, onder meer Ridder van het Gulden Vlies, admiraal en lid van de Raad van State. Bij de Spaanse koning Philips II viel hij in ongenade toen hij samen met Egmont en Willem van Oranje verzocht om de gevreesde kardinaal Granvelle te ontheffen van zijn functie als bewindvoerder over de Nederlanden. Een gebeurtenis die bijdroeg aan de Tachtigjarige Oorlog en de deling van de Nederlanden.

Hoorne raakte letterlijk zijn hoofd kwijt. Tegenwoordig staat Kasteel De Schans voor een ander soort 'onthoofding'. Als therapeutisch centrum voor persoonlijke ontwikkeling en bezieling helpen we je graag bij het wegnemen van kopzorgen, halsstarrigheid, koppigheid, hardnekkigheid, punthoofden en dergelijke.

Kortom: een therapiecentrum met een hart.

Kasteel de Schans vroeger