Ik geloof in aanraking

Petra masseert Eli op een massage tafel.

Fysiotherapie

Ik was 13 jaar oud toen ik besloot om fysiotherapeut te worden. Ik had in mijn omgeving meerdere mensen gezien die erg veel baat hadden bij fysiotherapie en dat inspireerde mij enorm. Na mijn  middelbare school ben ik dan ook naar de academie voor fysiotherapie gegaan. In het derde jaar van de opleiding begon de twijfel toe te slaan over de juistheid van mijn keuze. Inmiddels wist ik dat mijn hart lag bij het onderdeel masseren, maar dat was slechts een klein deel van de opleiding. Verder vond ik geen antwoord op mijn vraag waarom een cliënt na een aantal behandelingen klachtenvrij naar huis keerde om volgend jaar met dezelfde klachten terug te komen. Ik was toen twintig en kon het niet goed onder woorden brengen nog, maar wat ik wel voelde was dat ik niet door wilde gaan op deze weg. Dus koos ik een ander pad, in een totaal andere richting, de automatisering.

Je passie leven

Er gingen jaren voorbij waarin mijn verlangen om te masseren onder de oppervlakte sluimerde. Ik raakte bekend met de Schans en na een aantal trainingen gevolgd te hebben werd mijn verlangen weer helemaal wakker. Dit gebeurde tijdens een workshop in het Vakantieavontuur waarin ik uitgenodigd werd naar binnen te gaan en te omarmen dat waar ik zo warm van word. Ik kon er ineens niet meer omheen, ik word warm van Aanraken. Na een vuurloop in diezelfde week waarbij ik over het vuur ben gelopen met de intentie om mijn passie te gaan leven kon ik het helemaal voelen: Ik ga masseur worden. Een week later maakte ik kennis met Geert van Coillie en zijn holistische manier van masseren. Binnen een paar weken tuimelde ik de opleiding in en sindsdien is het masseren mijn dagelijks werk en nog steeds mijn passie!

Aanraking

Het gedicht van Tovi Browning: Toe raak me aan, is voor mij als een bijbel. Hierin verwoordt zij zo prachtig dat een mens in elke leeftijdsfase behoefte heeft aan aanraking, of je nu baby bent, tiener, volwassen of bejaard. Naast voeding, rust,  spelen, leren is aanraking ook een eerste levensbehoefte. Hoe sprekend hiervoor is het verhaal van de tweeling die geboren werd waarbij de twee baby’s van elkaar gescheiden worden omdat één van de twee in afzondering moet vanwege een groeiachterstand. Deze zwakkere baby gaat alleen maar steeds verder achteruit, totdat een verpleegster het niet meer aan kan zien en de tweeling (stiekem) weer bij elkaar brengt. Ze kruipen direct helemaal tegen elkaar aan en laten niet meer los. Vanaf dat moment gaat de zwakkere van de twee ineens herstellen.

Levensbelang

Dit verhaal geeft mij nog altijd kippenvel. Het sterkt mij ook in mijn geloof dat aanraking van levensbelang is. Het is vanuit dit geloof dat ik al 12 jaar met liefde mensen aanraak in de vorm van massages.

Holistisch masseren

In die twaalf jaren groeide ook een nieuw verlangen: om ook anderen te inspireren op een holistische manier te leren masseren,  te leren genieten van het geven een massage, om aanraking in te leren passen in je woon-/werkomgeving, om balans te vinden in geven en ontvangen, om om te leren gaan met angst voor aanraking door mindere fijne ervaringen in je verleden. Vandaag kan ik spreken van een enorme dankbaarheid omdat ik mijn plek heb gevonden om dit verlangen vorm te geven. Sinds 2016 mag ik mijn geloof in aanraking uitdragen op cursuscentrum Kasteel De Schans, in de vorm van weekenden en een jaaropleiding Masseren vanuit je Hart.

Dat had ik als 13-jarige toch nooit kunnen bedenken?!

Petra Groeneboer

Bekijk het volledige overzicht van onze: massage gerelateerde trainingen, zoals de massage opleiding die Petra begeleid.