" Je kan mij de pot op"! - (over het bekken)

Als de ontwikkeling in de benen zich mag ontplooien zoals omschreven in mijn vorige blog (“Met beide benen op de grond”), dan kan de energiestroom opwaarts naar het bekken voldoende stromen.

De ontwikkeling van het bekken vindt plaats zo tussen het eerste half jaar en het tweede levensjaar. Het kind wordt zich langzaam bewust van zijn/haar onafhankelijkheid, het creëert het recht om te mogen voelen en om lust te ervaren. “ik ben twee, en ik zeg NEE!”
Het orgaan- en spierstelsel heeft in deze fase veel energie nodig om te groeien en stevigheid te vergaren om te kunnen gaan staan en voort te bewegen.
Eerst dient het kindje alle ruimte te krijgen om volledig op zichzelf te focussen, stevigheid in zichzelf te ontwikkelen via de voeten en benen, zodat het een stabiel onderstel krijgt waarop het bekken ontspannen kan rusten.

Wat veel ouders niet weten, is het feit dat kinderen, nog steeds, veel te vroeg zindelijk worden gemaakt. De sluitspier van een kind functioneert pas goed bij c.a. 18 maanden.
Een te vroege zindelijkheidstraining maakt dat een kind via andere spieren in het bekken min of meer gedwongen wordt in te houden.
Dit inhouden ontwikkeld zich vaak tot een chronische en onbewuste gespannenheid, tot een “afgeknepen” levenshouding.
Op die manier leren kinderen hun hele bekkenbodem en billen aan te spannen in een wanhopige poging zich in te houden.
Je ziet vaak bij mensen die dit herkennen, dat “moeten” een rode draad door hun leven speelt.

“Mag moeten mogen worden?”

Zindelijkheidstraining kan een machtsstrijd worden tussen ouder en kind.
Ouders proberen kinderen, veelal vanuit hun eigen behoefte, op het potje te krijgen.
Beloningen, straf en manipulatie worden ingezet, terwijl het kind inwendig voelt…. “Je kan mij de pot op!”
Afkeurende reacties op ontlasting leren het kind dat wat naar buiten komt niet deugd.
Het kind op deze leeftijd koppelt dit aan zijn/haar emoties aangezien van taalontwikkeling geen tot weinig sprake is. Onderscheidingen worden nu meer gevoeld dan begrepen.
Alles wat het kind inneemt aan emoties en voeding, dient ook verwerkt en geuit te worden, letterlijk en figuurlijk.
Wanneer er een sterke aandacht is voor eten en ontlasting ervaart het kind druk van boven en van beneden. Hoeveel kinderen worden vastgebonden in hun stoeltje gedwongen hun bordje leeg te eten?
Het kind wordt van boven volgepropt en dient vervolgens beneden in te houden.
Weerstand en autonomie wordt de kop ingedrukt.

Als een ouder/verzorger afkeurend reageert op alle emoties die gepaard gaan in deze levensfase, ontstaat een pantsering die het stromen van de levensenergie vertraagt en beperkt.
Het kind leert zichzelf aan te nemen als ok of niet ok, en het leert de ander te ervaren als ok of niet ok. Het kind leert zich te verhouden t.o.v. de ander door zich te openen of te sluiten.
Zodoende wordt het bekken ook wel het “emotievat” genoemd, waar gevoelens zich huisvesten.
Het bekken is de opslagplaats voor alle levensenergie.
Men is immers uit het bekken ontstaan en geboren.

Bij afkeuring, schuld en schaamte, wordt de achterkant van het bekken een opslagplaats voor een grote hoeveelheid wrokkige haat, die invloed kan hebben op de achterkant van het gehele lichaam.
De achterkant van het lichaam is in een ontspannen toestand, onze krachtbron, van hieruit oefenen we druk uit, houden we iets vast, ondersteunen we onszelf en bieden we weerstand.
Een belangrijke spier, die zowel de voor – als de achterkant van het hele bekkengebied verbindt, is de lende spier, die vanaf beide zijden van de ruggengraat door het bekken naar het dijbeen loopt.
Deze spier die vaak (door te vroege zindelijkheidstraining) zeer hard en gespannen is, laat ons bekken heen en weer bewegen tijdens de orgasme-reflex.
We kunnen alleen zacht en open zijn aan de voorkant, als we ons aan de achterkant sterk en zeker voelen. Dit is echter afhankelijk van ons vermogen stevig op onze voeten te kunnen staan.

Een te vroege, en/of gespannen zindelijkheidstraining zal invloed hebben op de seksualiteit.
Voordat het bekken zich spontaan over kan geven aan de bewegingen van het liefdesspel, moet de pantsering ervan worden verzacht; hierbij komen gevoelens vrij van niet-seksuele aard, die echter vaak een rol spelen wanneer we de liefde bedrijven.
In ons bekken houden we vaak een grote hoeveelheid angst en woede vast; tijdens het liefdesspel kunnen deze gevoelens tot uiting komen als harde, onbesuisde bewegingen.
We bewegen ons te gehaast en te gretig, of juist veel te voorzichtig om ongewenste gevoelens niet aan te raken.

Spanning in het bekken kan aanleiding geven tot het ontstaan van aandoeningen van de voortplantings- en uitscheidingsfuncties. Aambeien, verstopping of diarree, spruw, blaasontsteking, baarmoederhalskanker, hoog/laag libido, menstruatiepijnen en een onvermogen om met de veranderingen in het leven om te gaan.

Niet alleen kan zindelijkheidstraining een grote invloed hebben op het bekken.
Er zijn vele, vele situaties die het recht om te mogen voelen en lust te ervaren kunnen schenden.
Grensoverschrijdend gedrag, beoordeling, afkeuring (van het geslacht), verkrachting, billenkoek krijgen, zijn nog enkele voorbeelden.
Jouw eigen onderzoek in jouw bekken kun je o.a. aangaan tijdens de avondcursus en het weekend Emotioneel Lichaamswerk®. Leer de signalen van je bekken (weer)herkennen en doorbreek oude patronen zodat er ruimte ontstaat voor ontspanning, stroming, levenslust en plezier.

Volgende keer zal ik een blog schrijven over de buik.
Ondertussen wens ik je veel levenslust, genot en plezier.

Maud Offermans
Trainer Emotioneel Lichaamswerk ®

Bronvermelding:
Emotioneel & reichiaans Lichaamswerk - Nick Totton en Ed Edmondson
Chakrapsychologie - Anodea Judith