Twee wolven wonen in mijn hart

Op een avond vertelde een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt.
Hij zei: “Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ binnen ieder van ons. De ene heet Kwaad. Het is woede, afgunst, jaloersheid, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugen, valse trots, superioriteit en ego. De andere heet Goed. Het is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, trouw, medeleven, grootmoedigheid, waarheid, compassie en geloof.”
De kleinzoon dacht er even over na en vroeg dan aan zijn grootvader: “Welke wolf wint?” De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Diegene die jij voedt.”

Deze parabel kende ik al jaren. Maar dat voeden van die ‘goede’ wolven, lukte me toch niet zo maar. Met grote wilskracht, discipline en bewustzijn kreeg ik die ‘kwade’ wolven niet getemd. Hardnekkige wolven die hun plek niet zo maar gewonnen gaven, ja, die kwam ik vooral tegen. En hoe meer ik probeerde, hoe gefrustreerder ik raakte.
Ik had een andere strategie nodig. Vrede sluiten met al die ongewenste bezoekers in mijn hoofd en lichaam. Voorbij gaan aan kwaad en goed. Al die stemmen (wolven) die ik als onprettig ervaarde, daar de dialoog mee aangaan. Geen leuke opdracht, gezien ik ze liever kwijt wou, maar o zo de moeite.
Wie waren ze, waarom deden ze wat ze deden, welke behoeften lagen er onder?
En toen ik echt contact met ze maakte, werd ik diep ontroerd…, kon ik zien hoe hard ze voor mij werkten, hoe pijnlijk het was voor hen, dat ik geen aandacht aan ze schonk en ze mijn leven uit wou.

Vandaag leven we samen, als één grote familie. Ik ben het centrum en ik luister naar al hun boodschappen. Zo ben ik van temmer naar vriendin getransformeerd. Geen brute tegenkracht meer, wel het vermogen om stil te staan en te luisteren. En wanneer zo’n ‘onprettige’stem me vandaag toch nog helemaal overmeesterd, heb ik blijkbaar nog niet voldoende geluisterd.

Tijdens de training Thuiskomen in jezelf (16 t/m 18 maart) begeleiden Maud Offermans en ikzelf je graag in jouw persoonlijk onderzoek naar jouw stemmen. Alle wolven zijn meer dan welkom.

Namasté,
San Bogaerts