Wopila Tanka - dankwoord van Geert

Verbinding

Zoals de beer vele verhalen kent die uiteindelijk allemaal over honing blijken te gaan. Zo ken ook ik vele verhalen, die dan weer allemaal over verbinding gaan.

Rust

Het vakantieavontuur op Kasteel De Schans is voorbij. Na twee fantastische weken is het nu weer rustig op ons domein. Langs de ene kant is het fijn om deze rust binnen te laten. Anderzijds voel ik er ook een stuk gemis bij. Ik ben als bewoner en trainer deze afgelopen twee weken veel en oprecht geraakt door wat ik heb mogen beleven hier.

Betrokkenheid

Deel uitmaken van een groter geheel, is een voorbeeld van verbinding waar ik veel waarde aan hecht. Er leefden tijdens de vakantieweken 150 mensen hier op het terrein en we leefden als familie met elkaar. Er waren deelnemers, trainers, assistenten, kinderen, jongeren, vrijwilligers die kookten, mensen die poetsten, coördinatoren die het gebeuren stroomlijnden, mensen die te gast waren. Uiteraard was er zoals in elk huishouden ook wel eens moeheid en irritatie aan de orde. Maar zonder verbinding en betrokkenheid voor elkaar hadden we er nooit twee deugddoende weken van kunnen maken. En zo heb ik dat wel ervaren. Elke dag was ik me bewust dat als je één van deze schakels zou wegnemen, het voor al de anderen een pak lastiger zou worden.

Dankbaarheid

Deze verbinding en steun rondom me heen erkennen en er dankbaar voor zijn, was elke dag mijn ‘slaapmutske’ voor ik ging slapen. Ik denk nog wel eens met weemoed terug aan de tijd dat ik een goeie neut jenever achterover kantelde voor ik ging slapen. Maar sinds een jaar of zeven houd ik het bij erkenning en dankbaarheid. Beter voor zowel mijn lever als het humeur waarmee ik elke ochtend de dag dien te beginnen. Als ik erbij stilsta, is er zo ontzettend veel om dankbaar voor te zijn. Voor afkickverschijnselen hoef ik vooralsnog niet bang te zijn.

Kwetsbaarheid

In het bijzonder was ik ontroerd door de tieners die ik een week onder mijn hoede had samen met Jannie. Fantastische jongeren die bereid waren om niemand uit te sluiten en iedereen een plek in de groep te gunnen. Die de moed hadden om een kwetsbaar stuk van zichzelf te laten zien aan elkaar en de kracht hadden om mee te gaan in spannende oefeningen en rituelen. Ontzettend mooi om daar als trainer deel van te mogen uitmaken.

Wopila Tanka

Elke ceremonie die ik begeleid hier op De Schans, doe ik voor mezelf, mijn verwanten en voor de wereld. Traditioneel worden bij elke ceremonie zij die ons zijn voor gegaan geëerd, zij die samen met ons lopen bedankt voor het samenzijn en onze kinderen beschouwd als de drijfveer waarom we van deze wereld een fijne plek willen maken, waar het ook in de toekomst goed vertoeven is.

Al deze woorden om eigenlijk te zeggen: ‘Wopila Tanka’, oprecht dankjewel voor alles wat ik op mijn pad tegen kom bij het volgen van mijn hart.

Geert De Groof
Begeleider van rituelen en ceremonies op Kasteel De Schans