Vrouwen, Mannen en Rouw

Licht op Rouw

Zij begreep niet dat hij alweer op de ladder stond om de dakgoot schoon te maken.

Ze hebben net hun dochter begraven. Ze is 2 weken geleden verongelukt. De automobilist had haar niet gezien…. De zwartste dag in hun leven. En nu, een week na de begrafenis gaat hij klussen! Of dat nu nog belangrijk is! Het liefst had zij samen met hem willen zijn en over dit vreselijke verlies willen praten.

Hij begreep niet waarom zij maar wilde praten en samen wilde zijn. Dit gevoel is niet weg te nemen en door iets te gaan doen kan hij verder… Hij moest iets doen en het alleen doen!

Dan leest zij een artikel over rouw bij mannen. Mannen gaan over tot actie om uiting te geven aan hun gevoel.Zij zoekt steun bij haar beste vriendin om over haar grote verlies te praten.

Nu, kunnen ze elkaar weer in de ogen aankijken en hun liefde voor elkaar en hun dochter laten stromen. Ze leren beide van elkaar.

 

Rouwen is de overgang maken van het leven vanuit verlies naar het leven met verlies. Dit proces is vaak hard werken en kost veel energie.

Mannen en vrouwen doen dit op een andere manier. Vrouwen zijn vaak gericht op verlies en mannen gericht op herstel. Natuurlijk kan dit ook andersom zijn.

Het ‘gezonde’ rouwproces heeft zowel de herstel-  als de verlies kant in zich. Het is als het ware een voortdurende slingerbeweging tussen deze twee.
Gericht zijn op verlies houdt in dat mensen leven in de rouw, veranderingen vermijden en  voortdurend bezig zijn met  herinneringen.
Gericht op herstel houdt in dat mensen de rouw vermijden, veel aandacht hebben voor veranderingen, afleiding zoeken en nieuwe dingen oppakken.

Je kan je voorstellen dat wanneer je de ene kant of de andere meer leeft, je op den duur vast komt te zitten en problemen krijgt met bijvoorbeeld het aangaan van contacten.

Bewust hiervan worden is de eerste stap naar gezonde rouw.