Schanskrant nr. 9 oktober 2017

Herfst

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Een periode om weer meer naar binnen te gaan zowel letterlijk als figuurlijk. Het is ook het meest kleurrijke seizoen. De bladeren veranderen van groen naar rood, geel, bruin en er staan prachtig gekleurde paddestoelen op ons terrein. Hoeveel kleur geef jij aan je leven? Heb je de behoefte om in jezelf naar binnen te keren en te zien of er kleur in jouw leven is. Of is je leven zwartgallig? Bevind jij je in grijs gebied? Op ons cursuscentrum is er een breed scala van trainingen met als thema jezelf omarmen en alles wat je daarin in tegenkomt.

En zoals de natuur steeds veranderd, veranderen wij mee!

Er zijn trainers die vertrokken zijn en er zijn nieuwe trainers en trainingen gekomen. Van alle trainers vanuit de begintijd is Jannie nu het anker dat te midden van al deze veranderingen het verleden met de toekomst verbindt. Zij gaat naast de trainingen die zij al gaf, De Ontdekking verder vorm geven. Eind november is er een Ontdekking - driedaagse. Deze training is een afgerond geheel en je kunt het ook gebruiken als een introductie op de trajecttraining De Ontdekking (5 blokken) die in januari 2018 start.

In oktober start de nieuwe Massage opleiding "Masseren vanuit je hart". Voor wie nog wil: er is nog 1 plekje. Ook nieuw is het Bezinningsweekend van Geert en Ilse met rituelen en in de natuur zijn. Zie ook de blog die Geert hier over heeft geschreven. En de herfst is ook een tijd om te vasten en alle overtollige ballast los te laten. Tijdens de Verwen Vastenweek "Ik hou van mij", wordt je ondergedompeld in een sfeer van ontspanning & tijd en aandacht voor jezelf.

Naast de vele groepen die wij geven is het ook mogelijk een om individuele- en/of relatiesessie af te spreken met een trainer van de Schans.

Een greep uit de cursussen van oktober en november

22 - 27 oktober: Vastenweek "Ik hou van mij". Naast aandacht voor het fysieke richten we ons ook op het innerlijk, wat leeft daar; Wat voedt mij? Wat stop ik weg? Welke behoeften leven er in mij? Hoe ziet zorg dragen voor mezelf eruit? Wat gun ik mijzelf? Hoe hou ik van mij?

NIEUW!
27 - 29 oktober: Bezinningsweekend De vier windrichtingen - het westen. Vanuit oude tradities, afkomstig van volken die sterk met de natuur verbonden waren, heeft iedere windrichting een specifieke energie met specifieke levenslessen. En iedere windrichting is verbonden aan een seizoen: het Westen met de herfst.

NIEUW!
27 - 29 oktober: Veerkracht en Vertrouwen. Tijdens de training leer je mee te bewegen met datgene wat je tegenkomt in jouw leven. Zowel in letterlijke- als figuurlijke zin. Vanuit ontspanning en mededogen. In de cursus zal gebruik worden gemaakt van Lichaamswerk, Geweldloze Communicatie, Oosterse Vechtkunst (Jiu JItsu oa.) en Qi Gong (Chinese leer ter bevordering van de gezondheid).

2 - 5 november: Autonomie en Ve rbinding Traject. Ieder mens kent zowel het verlangen naar nabijheid als het verlangen naar afgrenzing. Wat betekent autonomie voor jou en hoe ga jij om met verbinding?

2 - 5 november: Licht op Rouw. Mensen hebben te maken met verlies in het leven. Verlies van een geliefde, een kind, een vriend/in, het verlies van je gezondheid of van een verwachting over het leven die niet wordt vervuld.

Zweethutten

Van 13 t/m 15 oktober is er een Uitgebreid Zweethutweekend. Het zweethutritueel is een proces van loslaten van overbodige ballast, dankbaar vasthouden van wat ons blij maakt en duidelijkheid creëren over wat we willen in ons leven. Doordat we tweemaal kort na elkaar de zweethut ingaan (zaterdag en zondag) kunnen we bij de tweede zweethut opnieuw de draad opnemen bij de openheid die in de eerste zweethut reeds gecreëerd is. Die tweede ervaring gaat een stuk dieper. Tussen de zweethutten door gaan we aan de slag met dans, lichaamswerk, contactoefeningen etc.

4/5 november: Vrouwen Zweethut. De zweethut is een Indiaans reinigingsritueel waarin er een zuivering plaatsvindt op lichamelijk, emotioneel, rationeel en spiritueel niveau. In de vrouwenhut kunnen alle dingen die een vrouw bezig houden in haar leven gezegd worden. Door te delen en te (h)erkennen, ontstaat er een veld van zusterschap. Hierbij horen ook lachen, zingen, stilte en tranen.

Workshopdagen

28 en 29 oktober zijn er Mannen-workshopdagen in Steenderen en Rotterdam. Een aantal keer per jaar wordt op verschillende plaatsen in Nederland en België de gelegenheid geboden een dag te herbronnen. De dagen worden begeleid door trainers die betrokken zijn bij de mannentrainingen aangeboden door Cursuscentrum Kasteel De Schans. Deze dagen kun je ook gebruiken om kennis maken met de trainers en te onderzoeken of een van de trainingen die worden aangeboden mogelijk iets voor jou is

Maandelijks terugkerende activiteit (nu ook in Eindhoven)

Massage - Ontmoetingsavond: Een avond waarbij massages worden uitgewisseld. Ook als je nog geen massage-ervaring hebt en er wel graag kennis mee wil maken, ben je van harte welkom.
25 oktober en 29 november; Kasteel de Schans & 16 november Heremiet in Eindhoven.

Blog

Geert de Groof heeft een blog geschreven over Bezinningsweekend "Het Westen". Lees meer...

Agenda

Oktober 2017

13 okt Opleiding Masseren vanuit je Hart
13 okt Geweldloze Communicatie 3-daagse
13 okt Uitgebreid Zweethutweekend
22 okt Vastenweek "Ik hou van mij"
25 okt Massage Ontmoetingsavond
27 okt Bezinningsweekend - het Westen
27 okt Veerkracht en vertrouwen
28 okt Mannen Workshopdag Steenderen (GD)
29 okt Mannen Workshopdag Rotterdam (ZH)

November 2017

 2 nov  Autonomie en Verbinding Traject
 2 nov  Licht op Rouw
 4 nov  Vrouwen-zweethut
 9 nov  Mannenwerk (Wachtlijst)
10 nov Tantra voor Koppels (Wachtlijst)
15 nov Geweldloze Communicatie 2-daagse
17 nov Masseren vanuit je Hart - driedaagse
17 nov Tantra voor Vrouwen
18 nov Vuurloop
23 nov Tantra - traject - blok 5
25 nov Mannen-zweethut
29 nov Het Begin van het Ont-dekken
29 nov Massage Ontmoetingsavond
30 nov De Tocht naar Huis