Vakantieavontuur

Een zomer om nooit te vergeten...

Een vakantieavontuur om je leven lang te koesteren...

Het vakantieavontuur is meer dan leuke workshops doen en lekker eten. Een verblijf op Kasteel De Schans gaat over verbinding, over jezelf mogen zijn en dat er voor iedereen, van jong tot oud, een plekje in deze groep mensen is. We organiseren de zomer-belevenis waar jij jezelf en anderen ontmoet. Waar jij je veilig en welkom voelt. We brengen je ervaringen om diep te koesteren. Dat is, kort samengevat, het Vakantieavontuur van Kasteel De Schans. 

23 juli t/m 13 augustus 2017

Het Vakantie Avontuur vindt plaats tijdens drie weken van de zomervakantie. Een week, midweek of weekend lang maak je plezier, laad je jezelf op en kom je tot nieuwe inzichten. Tot rust komen, ont-haasten, ont-moeten of therapeutische sessies: je kan kiezen uit verschillende thema's en workshops.

Workshops, rituelen en gezelligheid

Naast je vaste workshop naar keuze in de voormiddag, kan je ook gratis deelnemen aan korte workshops in de namiddag. Denk daarbij aan massage, iets creatiefs, dans, emotioneel lichaamswerk etc. Onze trainers en therapeuten garanderen een onvergetelijke ervaring. Uiteraard kan je ook zwemmen in onze zwemvijver, fietsen of wandelen in de bosrijke omgeving. De avonden brengen gezelligheid, (nieuwe) vriendschappen en gevoelens los.

Vakantie bij kasteel De Schans

Kinderen en jongeren

Met het Kinder- en Tieneravontuur en Jongerenweek heeft ook de jeugd een volwaardige plek in ons programma. Er is elke midweek het kinderavontuur waarbij kinderen (0-16) in de ochtenduren onder begeleiding samen spelen, zoektochten doen, knutselen, bosspelen etc. Voor 16-19 jarigen is er de 'Jongerenweek' (midweek 1) en voor 13-15 jarigen is er een 'Tieneravontuur' (midweek 2). In de weken dat er geen tieneravontuur is (midweek 1+3) heeft het kinderavontuur ook een aantrekkelijk programma voor de oudste kinderen (13-16 jr). Tijdens de ochtenduren in de midweek worden zij meegenomen in activiteiten die deze leeftijdsgroep zal aanspreken.

Weekend 

In weekend 1 en 2 (28 - 30 juli & 4-6 aug.) word je ondergedompeld in het Zweethut zomerweekend. Tijdens de structuren en rituelen (zaterdagmorgen) en het zweethutritueel (zondagmorgen) is er voor de kinderen het kinderavontuur. Op andere momenten kunnen de kinderen meedoen met hun ouders.

In het slotweekend (11-13 aug.) is er een ander programma, een vuurloop weekend met daarin tevens een zweethut als afscheid van Arend en Diana. Meer hierover lees je iets verder op deze pagina.

In 2017 heeft elke week een nieuw aanbod:

Week 1 (23 t/m 30 juli) :

Autonomie en Verbinding
Tantra
Jongerenweek (16-19 jr)

Weekend: Zweethut zomerweekend


Week 2 (30 juli t/m 6 aug):

Geweldloze Communicatie
Aanraken in Verbinding (massage midweek)
Tieneravontuur (13-15 jr)

Weekend: Zweethut zomerweekend


Week 3 (6 aug t/m 13 aug):

Ont-moeten
Op Adem Komen
Vrij en Vrouw zijn

Weekend: Slotweekend 

Kinderavontuur

Tijdens de ochtendworkshops van 10 tot 14 uur hebben kinderen hun eigen Vakantieavontuur! In de middag zijn er diverse losse workshops. Sommigen zijn alleen voor volwassenen maar er zijn altijd workshops die kinderen en volwassenen samen kunnen beleven.

Kinder-avontuur-touwtrekken

Slotweekend

Van vrijdagavond 11 t/m zondag 13 augustus geven we een spetterend afsluitingsweekend. Op vrijdagavond starten we met een dans-workshop waardoor we elkaar wat beter leren kennen. Vervolgens zullen aanvullende activiteiten invulling geven aan de zaterdag met als hoogtepunt het vuurloopritueel. Voor de kinderen is er die dag een programma dat paralel loopt aan die van de volwassenen. Op hun eigen wijze voeren ze verbindende rituelen uit en maken ze kennis met het vuur. Op zondag is er na de uitgebreide brunch een muzikaal samenzijn met klankschalen en andere rustgevende live muziek. 

Naar aanleiding van het afscheid van Arend & Diana, twee mede-oprichters van Kasteel De Schans die hun werkzaamheden hier aan het afronden zijn, hebben we ervoor gekozen dit weekend ook een extra zweethutceremonie aan te bieden.  Deze zal door Arend & Diana zelf begeleid worden en op zondagmorgen plaatsvinden.  Als je graag wilt kan ook jij aan deze zweethutceremonie deelnemen. Deze aanbieding zit mee in de prijs die jullie al betaalden, dus daar komen geen extra kosten bij kijken.

Het wordt in ieder geval een weekend waarin we onze plek als ontmoetingsplek eer aan willen doen. 

Het Vakantieavontuur loopt 3 weken, van 23 juli t/m zondag 13 augustus, op en rond Kasteel De Schans, in de mooie natuur van Belgisch Limburg. Je slaapt in je eigen tent, caravan of camper, maar je kan ook een caravan of kamer huren. Wij zorgen voor alles, ook voor maaltijden. Ook die zijn een avontuur, maar dan voor je smaakpapillen.

Die zomer van 2017: wedden dat je 'm je leven lang onthoudt?

Prijzen & Aanmelden.

Inschrijven kan via het aanmeldformulier of bel met 0032 - 89 - 62 92 62.

Trainingen

Wanneer moeten willen wordt...

Herken je het gevoel, dat je de eerste dagen van je vakantie nodig hebt om af te kicken van alle stress, drukte en “moeten”?

We “moeten” vaak heel veel van ons zelf. Het is ook in ons taalgebruik (onbewust) aanwezig. Hoe vaak zeg jij “ik moet”? Ook in het contact met andere mensen “moeten” we van alles.

Ik ben uniek en ben het waard mezelf te zijn.

Het tieneravontuur is een programma voor stoere meiden en jongens. Je hebt de overstap gemaakt naar de middelbare school. Je bent geen kind meer en je krijgt ook meer vrijheden.  Vaak krijg je nieuwe vrienden erbij. Overal vormen zich nieuwe vriendengroepjes. Ergens bij horen is heel fijn. Het geeft veiligheid, vertrouwen, is gezellig en je kunt samen veel lol maken. Maar soms wil je je eigen dingen doen, op jou manier. Bij je vrienden maar ook met je ouders. Doe jij dat? Durf jij uniek te zijn?

De reis naar je hart en vorm geven aan wat je wilt en wie je werkelijk bent.

In deze zomerweek staat “Vorm geven aan jouw leven” centraal. Jij bent uniek met jouw talenten en kwaliteiten. Je bent op een leeftijd waarin je zelfstandig bent, je komt wat losser van je familie te staan (vader, moeder, broers en zussen). Misschien woon je ook al geheel zelfstandig en heb je werk. Je bent een individu met eigen waarden en normen, wensen en verlangens. Je weet ook dat vorm geven aan je leven iets is dat je samen met anderen doet.

Feestelijk en ceremonieel afscheid van Arend en Diana Van Rietschoten.

Als thema voor dit weekend hebben we voor een combinatie gekozen van een vuurloopceremonie op zaterdagavond onder begeleiding van Geert De Groof en een zweethutceremonie op zondagvoormiddag onder begeleiding van Arend & Diana Van Rietschoten.  Arend en Diana zijn twee medeoprichters van Kasteel De Schans en zijn hun werkzaamheden hier aan het afbouwen.  Ze zijn wellicht de laatste keer aanwezig op het Vakantieavontuur en willen dit ceremonieel vieren met een zweethutceremonie.  Als deelnemer kan je zowel aan de vuurloop (plaatsen onbeperkt) als aan de zweethut deelnemen (maximum 24 plaatsen). Het inschrijvingsgeld van 200 € betreft de deelname aan de vuurloopceremonie, de overnachtingen en de maaltijden.  De zweethutceremonie hebben we er zonder extra kosten aan toegevoegd en is beschikbaar zolang er plaats is in de zweethut.  Dus wees er op tijd bij als je ook graag de afsluitende zweethutervaring van Arend & Diana wilt beleven. 

Tantra is het pad van bewustwording en bevrijding

Grenzen worden verlegd en tegenstellingen gaan in elkaar op. In de workshop tantra leer je die grenzen kennen en overstijgen. In spiritualiteit, intimiteit en seksualiteit.

De zweethut en het vuur als bron van verbinding, passie, kwetsbaarheid en kracht.

In het weekend van het Vakantieavontuur kun je deelnemen aan een zweethutritueel. In de aanloop naar de zweethut bereiden we ons voor door elkaar te ontmoeten via de dans, samen de zweethut op te bouwen, een stenenceremonie te doen en in de natuur te zijn. Met extra oefeningen brengen we jullie dicht bij je verlangen en je krachtbron. 

Elk jaar is er een ander thema in het weekend verwerkt, waardoor je dichter bij jezelf komt.

Contact gaat niet via woorden

Dankzij mijn grenzen heb ik de ruimte

In deze workshop staan je eigen ruimte, je autonomie en daarbij het verlangen om te verbinden centraal.

‘Als ik op mijn beide benen sta en de grond onder mijn voeten voel, kan ik me voor je openen. Ik kan je dan toelaten omdat ik me veilig voel en mij gerespecteerd weet. Ik hoef dan niet de deur dicht te slaan als het mij  teveel wordt. Met voldoende grond onder mijn voeten kan ik het teveel aan energie weer afgeven aan moeder aarde. Jij hoeft niet weg en ik hoef niet weg.

Een vakantieweek die je je leven lang zal blijven herinneren

Midweek

Er is elke midweek het kinderavontuur waarbij kinderen in de ochtenduren, terwijl hun ouders hun eigen activiteiten doen, onder begeleiding samen spelen, zoektochten doen, knutselen, bosspelen, behendigheidsspelletjes, muziek maken, etc.

Beweeg mee met jouw stroom

Tijdens deze midweek ga je spelenderwijs jouw eigen, unieke ‘vrouw zijn’ ontdekken en vieren.

We gaan op zoek naar de verschillende facetten van jouw vrouwelijkheid. Welke leef jij vol en vrijuit? Welke kanten hou je liever verborgen? Wat staat je in de weg om jezelf vrij te geven?

Aangeraakt worden is een basisbehoefte

Massage is een manier om tegemoet te komen aan de fundamentele menselijke behoefte om aangeraakt te worden.

Deze workshop bied je vijf dagdelen vol met aanraken en aangeraakt worden, in een omgeving waar veiligheid en respect voor elkaar voorop staan.

Hoe meer we ademen, hoe meer we leven...

In de cursus Op Adem Komen kun je tijdens je vakantie gaan ontdekken waar jij je energie vastzet en waar spanningen voelbaar zijn in je lichaam. Door voller en bewuster te ademen worden de spanningen in ons lichaam minder. Je wordt je bewust van onderdrukte gevoelens en uitgenodigd hier niet meer tegen te vechten. Deze gevoelens mogen een plek krijgen in je leven en gedeeld worden. ‘Even je hart luchten’ en ‘Maak van je hart geen moordkuil’ zijn niet voor niets bekende gezegden.